Zweet niet: we hebben deskundige tips om een slaapkamer koel te houden

In het VK zijn onze huizen niet echt ontworpen voor de hitte (en wij ook niet, laten we eerlijk zijn). Dus als het warm weer is, kan het een nachtmerrie zijn om een slaapkamer koel te houden en toch een goede nachtrust te krijgen.

Als je maar niet in slaap kunt komen omdat je slaapkamer een inferno is geworden, dan heeft het Ideal Home team hier een heleboel beproefde manieren om jou en je slaapkamer koel te houden. We spraken ook met deskundigen voor hun advies, van ventilator-hulpjes tot het vervangen van je lakens door iets dat beter ademt.

Hoe een slaapkamer koel te houden bij warm weer

Het lichaam is hardwired om in slaap te glijden als het koeler is, dus de eerste stap die je moet nemen is proberen jezelf af te koelen. ‘Je lichaamstemperatuur moet iets dalen voor je naar bed gaat,’ zegt Simon Williams van de Nationale Bedden Federatie(opent in nieuw tabblad) (NBF). ‘Daarom kun je gewoon niet slapen als je het te warm hebt’.

‘Een ideale slaapkamertemperatuur moet ongeveer 16 tot 18°C zijn, dus het kan moeilijk zijn om het comfortabel te krijgen in een hete en benauwde ruimte, waardoor veel mensen last hebben van een verstoorde nachtrust.’

Houd een spuitfles op je nachtkastje

‘We vullen oude spuitflessen met water en besproeien gezichten en halzen om af te koelen,’ zegt Ideal Home Editor Heather Young. Graaf doorzichtige flessen op die je misschien over hebt van buitenlandse reizen, improviseer met een plantensproeier, of haal een paar nieuwe spuitflessen, bij Amazon.

Een snelle sprenkeling water kan de temperatuur van de huid en de lucht om je heen verlagen, omdat de druppels wat van de warmte in de lucht gebruiken om te verdampen. Maak het extra verfrissend door een paar druppels pepermunt etherische olie aan het water toe te voegen.

Geef je voeten een bad met koud water

‘Ik geef mijn voeten een koud waterbad voor ik ga slapen,’ deelt Rebecca Knight, adjunct-redacteur (Digitaal) bij Ideal Home. ‘Het helpt je afkoelen en zou ook je zenuwstelsel kalmeren om je te helpen gemakkelijker in slaap te komen. Ik kan de wetenschap erover niet verifiëren, maar het helpt wel.’

Als je toch in de badkamer bent, probeer dan de beste tip van Style At Home’s adjunct-redacteur Steph Durrant. Ze raadt aan je polsen onder een koude kraan te laten lopen, want het koude water koelt je bloedsomloop af.

Koel je kussens voor het slapengaan

Ideal Home Content Editor Holly Walsh raadt aan om je kussensloop opgevouwen in een zip-lock zakje te doen en het een paar uur voor het slapengaan in de vriezer te stoppen. ‘Dan heb je een lekker koel kussen om op te gaan liggen!’ zegt ze.

Hetzelfde kun je ook met sokken doen – net zoals vloerverwarming ons veel warmer kan laten voelen, verlaagt het koelen van je voeten de totale temperatuur van je huid en lichaam.

Maak van het slapengaan meer een ritueel

Probeer je bedtijd routine meer aandacht te geven als je consequent een goede nachtrust mist. ‘Maak van het hele proces van naar bed gaan meer een ritueel door jezelf voor het slapengaan een luxe opmaakbeurt te geven,’ suggereert Millie Hurst, Senior Content Editor bij Ideal Home.

‘Trek het laken terug, doe een lamp aan, zet een glas water bij je bed en besprenkel de kussens met een kussenspray. Ga dan een koele douche nemen (dit verlaagt je kerntemperatuur) voor je in bed glijdt met net dat beetje meer zen.’

Blokkeer het licht

Houd overdag gordijnen of jaloezieën dicht om de zon buiten te houden. Verduisterende rolgordijnen installeren is een van onze beste tips voor slaapkamerinrichting om beter te slapen, en ze zijn gemaakt voor dit soort weer. Ook rolluiken komen goed van pas, ze houden het licht tegen en laten de lucht binnen. Lampen en apparaten kunnen veel warmte opwekken, dus zet ze uit tenzij je ze nodig hebt.

‘Overweeg om te beginnen factoren zoals naar welke richting je raam gericht is’ zegt Jason Peterkin, directeur bij 247 Blinds. ‘Een op het zuiden gerichte kamer zal bijvoorbeeld baat hebben bij dikkere, thermische materialen om het er koel te houden. Over het algemeen zijn houten jaloezieën en plantation shutters heel geschikt om de temperatuur in huis laag te houden, omdat je de hoeveelheid licht die de kamer binnenvalt kunt aanpassen door de grootte van de spleet tussen de lamellen te veranderen.

Het hout werkt ook als een natuurlijke warmtegeleider, en helpt zo de warme lucht tijdens de zomermaanden buiten te houden. Wil je het zonlicht helemaal buitensluiten, kies dan voor verduisterende jaloezieën. De dikke stof helpt niet alleen de temperatuur van het huis te regelen, maar zorgt ook voor een betere nachtrust tijdens de lichtere maanden en lichtere ochtenden.

Moedig de luchtstroom in de juiste kamers aan

Als we het warm hebben, is het verleidelijk om zoveel mogelijk ramen en deuren open te zetten, vooral in kleine slaapkamers die extra benauwd aanvoelen. Dit is echter niet altijd de slimste optie. Om te beslissen of je de ramen gesloten houdt of ze iets open zet, moet je rekening houden met de richting waarin de zon staat.

‘Kiezen of je je ramen opent of gesloten houdt hangt af van hun plaatsing,’ adviseert Adam Pawson, Head of Digital bij Safestyle. ‘Als je ramen op het zuiden gericht zijn, kun je je gordijnen of jaloezieën het beste sluiten. Terwijl, als je ramen op het noorden gericht zijn, het aan te raden is ze dicht te houden om te voorkomen dat er warme lucht binnenkomt.’

Ideal Home’s adjunct-redacteur Ginevra Benedetti raadt aan te wachten tot de zon ondergaat, en dan je slaapkamerraam wijd open te zetten. ‘Houd je deur open, en zet het liefst ook de ramen aan de andere kant van het huis of de flat open, zodat de lucht door het huis kan circuleren, van voor naar achter.’

Als je een zolder hebt, probeer dan het luik open te zetten. Hete lucht stijgt op en dit geeft het een plek om heen te gaan.

Verwissel je lakens

Het is tijd om winterlakens om te ruilen voor zomerse alternatieven met natuurlijke materialen. ‘Zuiver katoenen lakens hebben zintuiglijke voordelen en helpen, omdat ze van nature ademen, je temperatuur en vochtgehalte te reguleren terwijl je slaapt,’ verklaart Lucy Ackroyd, Head of Design bij Christy. ‘Zo voorkom je het gevreesde klamme gevoel dat je bij synthetische vezels kunt krijgen.

‘Niet alleen dat, maar stoffen met een hoge draadtelling zijn gladder tegen de huid, dus behalve dat ze veel comfortabeler zijn, heb je ook minder kans om je verstrikt of bekneld te voelen door ruwere stoffen die kleven, vooral bij nachtkleding. Probeer eens percale in plaats van satijnen lakens, want die zijn met een lossere weving gemaakt en ademen daardoor veel beter,’ legt Lucy uit.

Ideal Home e-commerce schrijfster en beddegoed expert, Louise Oliphant is het ermee eens dat kiezen voor katoenen perkal stof in de zomer al het verschil kan maken. ‘Net zoals het omdraaien van je kussen zorgt voor een koel oppervlak om op te slapen, zal het veranderen van je overtrekken in een natuurlijk verkoelende stof je de hele nacht een fris gevoel geven,’ zegt ze. ‘Niet meer je been uitsteken voor frisse lucht, dat is zeker’.

Verwissel je dekbed

‘Behalve zorgen dat je de juiste lakens hebt voor de zomer, moet je ook zorgen dat je het beste dekbed hebt,’ zegt Lucy Ackroyd. ‘Tijdens deze warmere maanden is een lichtere tog van 4,5 aan te bevelen. Als je van iets zwaarders houdt, maar nog steeds ademend, probeer dan een 10.5 tog.’

Of, schaf het helemaal af. Robert Lancaster Gaye, de mede-oprichter van luxe linnen merk, Tielle Love Luxury, zegt: ‘Als je snel last hebt van nachtelijk zweten en moe bent van het vechten met je beddengoed, probeer dan je dekbed te verwisselen voor lagen gemakkelijk afneembare koele, knisperende lakens.

‘Ontdoe je ook van dekens op het bed en berg ze op in ademende katoenen opbergzakken of opgerold in katoenen lakens,’ voegt Robert toe. ‘Zweterig plastic of niet-ademende zakken kunnen schimmelvorming veroorzaken.’

Verwelkom de natuur in de slaapkamer

Kamerplanten zijn nog nooit zo populair geweest, en nu geeft het warme weer ons nog meer excuus om de collectie aan te vullen – want wist je dat ze kunnen helpen je koel te houden? ‘Kamerplanten kunnen helpen om een huis bij warm weer af te koelen, want ze verbruiken warme lucht voor hun natuurlijke processen,’ verklaarde het team van Stelrad.

‘Als een atmosfeer opwarmt, zullen planten vaak overtollig water uit hun bladeren aan de lucht afgeven – daardoor koelen ze zichzelf en de omgeving. Enkele van de beste zijn rubberplanten, Chinese evergreens, palmen, schoonmoeders tongen en ficus benjaminas.’

Pin It on Pinterest

Share This