Krijg het grootste en beste beeld, ongeacht je budget

Terwijl de flikkerende filmrol tot het verleden behoort, kunnen de beste projectoren van elke kamer een klein stukje home cinema hemel maken. Als je er een zoekt, zijn er tal van mogelijkheden en verleidelijke aanbiedingen die om je aandacht strijden. Als je buiten films wilt bekijken, vergeet dan niet ook onze pagina met de beste buitenprojectoren te bekijken om inspiratie op te doen!

De enorme keuze aan prijzen voegt zijn eigen mate van complexiteit toe, naast alle verschillende projectortypes en technologieën waaruit je kunt kiezen. Het kan moeilijk zijn te beslissen welke voor jou het beste is.

Neem dus in plaats daarvan even de tijd om een beetje onderzoek te doen. Ga comfortabel zitten. Pak wat popcorn. Wij begeleiden je bij het instellen van je projector en het verkrijgen van beeld.

Wat voor projector moet je nemen?

Laten we beginnen met de verschillende soorten projectoren uit te splitsen. De meeste zullen een van de twee soorten zijn: DLP (Digital Light Processor) en LCD (Liquid Crystal Display).

LCD projectoren gebruiken drie schermen met vloeibare kristallen – die elk een primaire kleur behandelen – om drie rood, groen en blauw getinte beelden te projecteren. Deze beelden worden dan in een glazen prisma opnieuw gecombineerd om het volledige kleurenspectrum te tonen, voordat ze op het grote scherm worden gestraald.

Een DLP projector gebruikt een enkele chip die uit miljoenen microscopische spiegeltjes bestaat. Elke individuele spiegel kan schuin gezet worden, en zo het licht naar het projectiescherm richten of het licht ervan weg sturen, waarbij elke spiegel in feite werkt als een pixel in een televisie. Een ronddraaiend kleurenwiel zit voor de lichtbron en bepaalt welke kleur wordt getoond. Als alternatief bestaan er ook DLP oplossingen met drie chips, waarbij het licht gesplitst en opnieuw gecombineerd wordt, zoals bij de LCD technologie, en de noodzaak van een kleurenwiel vervalt.

Er is ook LCoS projectie, wat staat voor ‘Liquid crystal on silicon’, en het werkt op dezelfde manier als DLP – maar in plaats van spiegels gebruikt het vloeibare kristallen om het licht te regelen. Zowel Sony als JVC gebruiken deze technologie, respectievelijk onder de namen SXRD en D-ILA.

Al deze technologieën hebben hun voordelen en nadelen. DLP projectoren zijn over het algemeen helderder en scherper, maar kunnen last hebben van een ‘regenboogeffect’ (waarbij je de afzonderlijke rode, groene en blauwe kleuren kunt zien) als de panelen niet perfect uitgelijnd zijn. LCD projectoren zijn meestal goedkoper en hebben geen last van het regenboogeffect, maar kunnen, in sommige gevallen, moeite hebben met beweging en met het bereiken van dezelfde diepte in het zwart als andere technologieën.

LCPS daarentegen hebben niet de regenboogeffecten die DLP projectoren wel hebben en zijn niet gevoelig voor inbranden van het scherm zoals LCD projectoren. Anderzijds is zwartdiepte niet zo gemakkelijk te creëren als bij DLP’s. Het zijn meestal omvangrijker toestellen en ook duurder.

Hoewel elke projectietechnologie verschillend is, moet je dat niet de alfa en omega laten worden bij het zoeken naar een nieuwe projector. Je beste gok is eerst beoordelingen te bekijken van de beamer die je wilt kopen voor je een beslissing neemt.

Hoe je je projector instelt

Of je nu groot of klein bent, het goed opstellen van de projector is van vitaal belang. Een van de eerste dingen die je wilt overwegen is de projectieverhouding: dat is hoe ver de projector van het scherm moet staan om een bepaald beeldformaat te krijgen.

Je kunt dit uitrekenen door in de handleiding van je projector te kijken (of, meestal, op de website van de fabrikant). Het ziet eruit als een getal, gevolgd door een dubbele punt, en dan nog een getal. Is het getal bijvoorbeeld ‘1.15:1’, dan moet je projector voor een beeld van één meter breed 1,15 meter naar achteren staan, voor twee meter is dat 2,3 meter naar achteren, enzovoort.

Terwijl de meeste projectoren ‘long-throw’ zijn – ze moeten relatief ver van het scherm staan – zijn andere ‘short-throw’ en kunnen vrij dicht tegen de muur geplaatst worden en toch een groot beeld projecteren. Of je een short-throw of long-throw projector wilt, moet je afwegen voor je koopt – het is veel gemakkelijker een andere projector te kopen dan een nieuwe home cinema kamer!

Je zult ook willen overwegen een projectiescherm aan te schaffen. We zouden zelfs zo ver willen gaan om te zeggen dat een scherm van levensbelang is als je het beste uit je nieuwe projector wilt halen. Hoewel je zeker een lege muur kunt gebruiken als je dat wilt, zijn projectieschermen speciaal ontworpen om meer te reflecteren, zodat je een scherper, kleurrijker beeld krijgt als je er een gebruikt in plaats van een gewone muur.

Ook het hebben van een solide zwarte omlijsting rond je video die het scherm biedt, kan de contrastniveaus aanzienlijk verbeteren

Plaatsing

Plaatsing is even belangrijk: idealiter wil je de projector op gelijke hoogte met het midden van het scherm, zodat je zo weinig mogelijk vervorming krijgt. Het is altijd het beste om de projector op een vlakke ondergrond te zetten, maar de meeste toestellen worden geleverd met verstelbare pootjes om te helpen bij het waterpas zetten.

Als je de pootjes moet gebruiken, moet je de projector op zijn plaats houden en dan de pootjes losschroeven (om ze langer te maken) tot het beeld waterpas staat.

Op dit punt zou je je geprojecteerde beeld al bijna in de ideale staat moeten hebben. Veel projectoren zullen ook draaiknoppen hebben (of duurdere projectoren kunnen elektronische bedieningsknoppen op hun afstandsbediening hebben) om het beeld in of uit te zoomen, zodat je het passend kunt maken voor je scherm.

Als je je projector te hoog (of te laag) hebt moeten opstellen zodat het beeld er scheef of schuin uit komt te zien – het lijkt bijvoorbeeld meer op een trapezium dan op een rechthoek – kun je keystone correcties toepassen.

Keystone rekt het beeld uit (horizontaal of verticaal waar nodig) zodat je een perfect rechthoekige uitvoer op het scherm krijgt. Het kan nuttig zijn – maar extra uitrekken tast de beeldkwaliteit aan, dus het moet alleen als laatste redmiddel gebruikt worden. Bij het opstellen van een projector wil je zo weinig mogelijk vervorming voor het beste beeld.

Focus

Als je dat gedaan hebt, kun je de scherpstelling aanpassen. De beste manier om dit te doen is je projector wat woorden te laten projecteren – de eindcredits van een willekeurige film zijn een goede keuze – en terwijl jij bij de projector zit gaat je vriend bij het beeld staan, zodat hij de pixels kan zien.

Pas de scherpte langzaam heen en weer tot het beeld zo scherp is als maar kan, waarbij je vriend je aanwijzingen geeft over of de pixels wazig zijn of niet.

Bij sommige projectoren moet je de scherpte een stap of twee opvoeren, maar pas op dat het niet te ver gaat en tot gevolg heeft dat het beeld over-scherp wordt.

Beeld volmaakt

Meestal zijn de instellingen van een projector fabrieksmatig, maar we raden aan te beginnen met de ‘standaard’ of ‘cinema’ voorinstellingen en van daaruit de helderheid en het contrast aan te passen. Houd ook een paar goede films bij de hand om af te spelen bij het afstellen van je beeld.

Pauzeer voor contrast op een scène met pluizige wolken: zwengel het contrast tot de top op, en draai het dan stapsgewijs omlaag tot je details begint te zien in plaats van alleen maar een witte klodder. Wat helderheid betreft kies je iets donkers, zoals een overjas of jasje, en ga je zo laag mogelijk tot je het inzicht in de plooien en vouwen begint te verliezen.

Je hoeft misschien niet veel aan de kleurregelaars te doen, maar als je dat toch doet dan moet je een helder gekleurde scène aanhouden en de regelaars omhoog duwen als je vindt dat ze meer punch nodig hebben, of omlaag als ze te overdreven zijn. Een scène met menselijke gezichten zal ook een goede maatstaf zijn voor de huidtinten.

Ook al kan een Eco mode goed zijn om de ventilator van de projector stil te houden, hij heeft ook een negatieve invloed op de punch van het beeld. De meeste projectoren hebben er een, dus het is de moeite waard in de instellingen te graven en hem uit te zetten.

Pin It on Pinterest

Share This