Je denkt misschien dat een beetje vochtigheid in huis geen groot probleem is, maar het is eigenlijk niet iets om licht op te vatten. Vocht en vochtproblemen in huis kunnen leiden tot schimmel, die je huis en je gezondheid kan schaden.

Vochtophoping kan ook de structuur van je huis aantasten. Houten vloeren verzakken, verf bladdert, en er verschijnen vochtige plekken op muren – allemaal tekenen dat je huis te veel vocht heeft.

Zoals reeds gezegd, is een warme en vochtige omgeving een broedplaats voor schimmel. Beide stoffen zijn zeer giftig als ze eenmaal in het lichaam terechtkomen en kunnen een hele reeks gezondheidsproblemen veroorzaken.

Vochtproblemen in huis verhelpen is niet moeilijk. In feite is het bestrijden van vocht gemakkelijker en goedkoper dan het herstellen van schade door overtollig vocht. Er zijn een paar heel eenvoudige dingen die je kunt doen en die een groot verschil maken voor je huis.

Waar komt vocht vandaan?

Het eerste wat je moet doen is vaststellen waar het vocht vandaan komt. Als je eenmaal de oorzaak kent, is het gemakkelijker het probleem aan te pakken.

Vochtproblemen in huis kunnen ontstaan in slecht geventileerde ruimten zoals badkamers, keukens of kasten. Het kan ook veroorzaakt worden door gebrekkig loodgieterswerk. De vochtigheidsgraad op deze plaatsen kan in evenwicht gebracht worden.

Anderzijds zijn er plaatsen in huis waar vocht onvermijdelijk is. Het kan moeilijk zijn om vocht in kelders en zolders helemaal te verdrijven. Je zult zelf om deze plekken heen moeten werken.

Thuisreparaties

De beste manier om vochtproblemen in je huis te voorkomen is ze in de eerste plaats te vermijden. Kijk uit voor problemen met het sanitair.

Lekkende leidingen, kranen en toiletten verspillen niet alleen water (wat een ander probleem is), maar verhogen ook de vochtigheid in huis. Vocht verdampt en wordt vochtigheid. Kapotte leidingen moeten zo snel mogelijk gerepareerd of vervangen worden.

Pijpen die zweten kunnen ook met piepschuim pijpisolatie omwikkeld worden. Zo voorkom je dat er vocht in de huislucht komt.

Negeer lekken in daken en muren niet. Ze brengen ook extra vocht in het huis, dat de fundering van het huis ernstig kan beschadigen. Nu lekken verhelpen kan het vochtgehalte verminderen en verrotting voorkomen.

Ontvochtigers werken niet voor niets

Het gebruik van luchtontvochtigers vermindert onmiddellijk het risico van vochtproblemen in huis. Eenvoudig gezegd is de enige taak van een ontvochtiger het verwijderen van overtollig vocht uit de lucht. Daardoor daalt de vochtigheidsgraad in huis.

Bij de beste luchtontvochtigers zijn er veel verschillende maten en vormen waaruit je kunt kiezen. Er zijn kleinere modellen voor kleinere kamers in huis, zoals zolders. Grotere modellen zijn het meest geschikt voor grotere kamers, zoals kelders. Er zijn ook modellen voor het hele huis die helpen de vochtigheidsgraad in het hele huis te verminderen.

Het beste van alles is dat de meeste luchtontvochtigers het dagelijks leven niet verstoren omdat ze stil zijn. Schakel ze eenvoudig in en ze draaien op de achtergrond, zodat je verder kunt gaan met je dagelijkse bezigheden.

Ventilatie is je vriend

Betere ventilatie vermindert automatisch de vochtigheid in je huis. Het is een snelle oplossing voor veel van de vochtproblemen in je huis.

Vochtigheid kan op alle gebieden van het dagelijks leven voorkomen. Veel ervan komt elke dag in de lucht terecht als je een douche neemt, eten kookt of thee zet. Zelfs je adem laat vocht los in de omgeving.

Daarom is het belangrijk een ventilator te hebben die het naar buiten laat. Afzuigventilatoren helpen om warme, vochtige lucht uit je huis te laten ontsnappen en frisse, gezonde lucht binnen te laten.

Gewoon de ramen openzetten kan ook helpen om de lucht te verplaatsen en de kans op vochtproblemen in huis te verkleinen. Als je ramen klem zitten of overgeschilderd zijn, overweeg dan ze te vervangen door energiezuinige exemplaren.

De meeste moderne ramen hebben onderaan het kozijn een kleine opening, waterafvoer genaamd, waardoor water kan ontsnappen.

Natuurlijke luchtontvochtigers

Hoewel er geen natuurlijke manier is om vocht permanent te verwijderen, zijn er wel manieren om de vochtigheidsgraad in je huis op natuurlijke wijze te verminderen. Een van die manieren is om planten in je huis te verwerken die vocht uit de lucht opnemen.

In tegenstelling tot de meeste planten halen epifytische planten hun vocht eerder uit de lucht dan uit hun wortels. Ze zijn daarom doeltreffender dan andere planten in het verlagen van de vochtigheidsgraad in huis.

Merk echter op dat planten van welke soort dan ook nog steeds vocht afgeven aan de atmosfeer. Daarom, als je echt niet van het idee houdt geen groen in huis te hebben, zijn deze planten een goede keus. Ze zullen het vochtprobleem niet helemaal oplossen, maar ze zouden moeten helpen.

De vochtigheidsgraad is te laag.
Het is belangrijk niet te overdrijven bij het regelen van de vochtigheid in huis. Een lage luchtvochtigheid is ook schadelijk voor de gezondheid van zowel het huis als de bewoners.

Lage luchtvochtigheid kan huid en haar uitdrogen, de vatbaarheid voor verkoudheid en ziekten verhogen, en de omgeving in het algemeen onaangenaam maken. Als de lucht te droog is, kunnen ook houten vloeren en meubels barsten en splijten.

Daarom is het belangrijk de luchtvochtigheid in huis op 30-50% te houden. Hoger of lager dan dit cijfer kan een negatief effect hebben.

Vochtigheidsbeheer voor een gezond huis

Een ideale beheersing van de luchtvochtigheid binnenshuis zou een prioriteit moeten zijn voor alle huiseigenaren. Als de luchtvochtigheid niet goed onderhouden wordt, kan een woning niet alleen oncomfortabel zijn, maar ook vatbaar voor veel problemen.

Te veel of te weinig vochtigheid kan gezondheidsproblemen veroorzaken voor de mensen die in huis wonen. Niet alleen dat, maar het kan structuren zowel binnen als buiten het huis beschadigen.

Als je de juiste maatregelen neemt om de luchtvochtigheid onder controle te houden, zullen je huis en gezin veilig en gezond zijn.

Pin It on Pinterest

Share This